Slim veilig en stil bevoorraden

02 Slim, veilig en stil bevoorraden
Slim, veilig en
stil bevoorraden


Goederenvervoer in de stad is een uitdaging voor Amsterdam. Er is weinig ruimte en alle vrachtwagens en bestelbusjes zorgen voor CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) bieden een oplossing. Ze zijn klein, wendbaar, uitstootvrij en stil. Vaak zijn ze ook een stuk sneller in de drukke stad dan bestelauto's en kunnen ze dichterbij de klant leveren.

We zien steeds meer LEVV’s op straat rondrijden. Denk bijvoorbeeld aan cargobikes van fietskoeriers en de elektrische bolderkar van PostNL. Maar al deze soorten LEVV’s passen niet zomaar in het verkeer. De gemeente Amsterdam wil daarom weten welke verkeersregels het beste bij de verschillende voertuigen passen.

Het lectoraat City Logistiek van lector Walther Ploos van Amstel doet hier onderzoek naar. Samen met de gemeente en gebruikers van LEVV’s kijkt hij naar welke richtlijnen voor de voertuigen mogelijk zijn.

Nieuwe verkeersregels

De verschillende LEVV’s vallen in verschillende categorieën van verkeersregels. Op de voertuigen zijn regels voor fietsers, brommers én motorvoertuigen van toepassing. Het rijbewijs dat je nodig hebt, maar ook de maximale toegestane snelheid, verschilt per soort. Het onderzoek leidt tot een advies over de plaats van en regels voor de elektrische wagens in het verkeer.

Project: LEVV-LOGIC (RAAK-MKB)

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
05 / juli 2018
05 / juli 2018

Logo

hva-urban-technology-logo