Consumptie energie over de dag verdelen

03 Energiegebruik over de dag verdelen
Energiegebruik over de dag verdelen


Elektrische auto’s worden vaak ’s avonds opgeladen. Ook huishoudens gebruiken ’s avonds veel energie. Dat zorgt voor zware belasting van het energienetwerk. Dit wordt piekbelasting genoemd.

Het project me2 probeert piekbelasting te voorkomen. Zonder piekbelasting hoeven netwerkbedrijven namelijk minder in het energienetwerk te investeren, kan de beschikbare duurzame energie beter worden benut en besparen mensen geld door energie te gebruiken als de energieprijs het laagst is.

Het lectoraat Energie en Innovatie van Robert van den Hoed probeert met me2 het gebruik van energie over de dag te verdelen. Huishoudens spelen daarbij een belangrijke rol.

Online community platform

Huishoudens kunnen flexibel zijn in hoeveel energie ze op welk moment gebruiken. Bijvoorbeeld door de wasmachine op een ander tijdstip aan te zetten. Me2 probeert consumenten in steden te motiveren om tijdens piekuren minder energie te gebruiken. Om dit te realiseren verbindt me2 eigenaren van elektrische auto’s met eigenaren van slimme energiemeters. Dit gebeurt op een online community platform.

Het platform, dat ook me2 heet, is een marktplaats waarop leden worden samengebracht en hun energieverbruik kunnen bijhouden. Het platform is met vijftig deelnemers in Nederland getest. Resultaten tonen aan dat gedetailleerde informatie deelnemers kan helpen bij het streven naar een optimaal gebruik van groene energie. Uit het onderzoek bleek ook dat competitie een extra motivatie kan zijn.

Project: Me2

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
05 / juli 2018
05 / juli 2018

Logo

hva-urban-technology-logo