Re-Organise

06 Van organisch afval tot productVan organisch afval tot product


Steeds meer ondernemers zien mogelijkheden om van organisch afval waardevolle grondstoffen of producten te maken. Met wormen, insecten, paddenstoelen of door biovergisting kun je afval bijvoorbeeld omzetten in biogas of eiwitten voor diervoeder.

Dit biedt voordelen. Door afval kleinschalig te verwerken, wordt afvaltransport beperkt. En door afval te verwerken op de plek waar het ontstaat, profiteren lokale ondernemers van de economische en ecologische waarde van de reststromen.

Het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen van lector Inge Oskam doet hier onderzoek naar. Met het project Re-Organise onderzoekt zij verschillende systemen voor de verwerking van afval. Zij kijkt hoe deze systemen lokaal kunnen worden ingezet.

Circulaire concepten voor organische reststromen

De onderzoekers van Re-Organise hebben een ‘keuzekaart’ ontwikkeld. De kaart is ontwikkeld voor bedrijven die organisch afval produceren. Deze bedrijven kunnen met de keuzekaart bepalen welke manieren van afvalverwerking voor hen interessant zijn. Bij twee stadslandbouwlocaties zijn circulaire concepten ontwikkeld. Deze concepten laten zien hoe ondernemers organische reststromen gezamenlijk en lokaal kunnen verwerken tot waardevolle grondstoffen. Ook zijn er prototypes ontwikkeld voor de optimalisatie en innovatie van lokale verwerkingsmethoden.

Daarnaast is er een serious game ontwikkeld. Het spel ‘Handel in organische reststromen’ kan worden gebruikt om gezamenlijk oplossingen te creëren om lokale organische reststromen te benutten.

Project: RE-ORGANISE

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
05 / juli 2018
05 / juli 2018

Logo

hva-urban-technology-logo