Re-cool

07 Water voor verkoeling in de stadWater voor verkoeling in de stad


Klimaatverandering zorgt voor nieuwe weersomstandigheden, zoals extreme hitte en extreme neerslag. Veel steden moeten zich hieraan aanpassen.

Lang werd gedacht dat water, zoals grachten, singels en vijvers, de stedelijke omgeving verkoelt. Maar recent onderzoek laat zien dat water lang niet altijd verkoelend werkt. In sommige gevallen kan water zelfs een bron van warmte zijn. Maar er zijn ook aanwijzingen dat water in de stad op zo’n manier ontworpen kan worden dat het de stad wél koeler maakt.

Het lectoraat Water in en om de stad van Jeroen Kluck doet hier onderzoek naar. Samen met Wageningen University & Research (WUR) werkt de HvA aan REALCOOL. REALCOOL ontwerpt prototypes van waterlichamen die steden verkoeling kunnen bieden.

Design prototypes

REALCOOL onderzoekt hoe bijvoorbeeld vormen van schaduw, verdamping en ventilatie stedelijk water kunnen verkoelen. REALCOOL bekijkt hoe nieuwe ontwerpen van stedelijk water, waarin deze elementen worden meegenomen, de omgevingen van water in de stad koeler kunnen maken. Daarnaast wordt onderzocht of de ontwerpen een positieve invloed hebben op de thermische sensatie van de stedelijke omgeving.

Het onderzoek laat zien dat plekken waar mensen lopen en zitten schaduw moeten hebben en dat het water en de waterkant bereikbaar moeten zijn. De conclusies resulteren in nieuwe ontwerpprototypes van watervormen in de stad. Deze prototypes kunnen door stedenbouwkundige professionals in de praktijk worden ingezet.

Project: REALCOOL

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
05 / juli 2018
05 / juli 2018

Logo

hva-urban-technology-logo