column-jeroen-kluck01

Column Jeroen Kluck

 

Column

VOOR
HETZELFDE GELD KLIMAATBESTENDIG

Een boek met toepasbare voorbeelden van klimaatbestendige stadsinrichting

Jeroen Kluck,
lector Water in en om de Stad

 

Als onderzoeker naar het klimaatbestendig inrichten van de stad ben ik natuurlijk bezorgd over de temperatuurstijging van de aarde (mogelijk vier graden in deze eeuw!). Deze stijging zorgt voor extra hitte en meer extreme neerslag. Recente nieuwsberichten bewijzen dat ons onderzoek naar klimaatverandering urgent is. Extreme neerslag zet regelmatig stukken stad onder water. In 2014 zorgde een extreme Amsterdamse ‘bui’ ervoor dat de A10 deels werd afgesloten en vluchten op Schiphol werden zelfs geannuleerd. Ook hittegolven maken we steeds vaker mee. In 2006 stond Nederland op nummer vier in de lijst van meeste hitteslachtoffers en vorig jaar zorgde een Nederlandse hittegolf voor 300 dodelijke slachtoffers in slechts enkele dagen tijd.

We weten dus allemaal dat extreem weer tot vele miljoenen euro schade en zelfs tot doden kan leiden. Toch zit het anticiperen op extreme weersomstandigheden nog niet echt ingebakken in de gemeentelijke besluitvorming. Sterker nog: de oplossingen die momenteel worden aangedragen zijn niet altijd effectief en soms zelf onnodig kostbaar. Onlangs zag ik in het NOS-journaal een wethouder vol trots vertellen over de aanleg van een dubbel riool als oplossing tegen de wateroverlast. Dit klinkt misschien zeer voor de hand liggend, het is feitelijk onjuist. De riolering speelt bij een zeer extreme bui slechts een beperkte rol. Dit kun je eenvoudig zien: het Nederlandse riool kan ongeveer 10-20 mm per uur verwerken, echter soms regent het wel 60 mm in een uur. Het riool stroomt dan over en het water staat op straat. Is de straat niet goed ingericht? Dan stroomt het water de woningen binnen. In Japan kunnen tyfonen voor veel regenoverlast zorgen. Daar leggen ze hele grote regenwaterafvoersystemen aan die wel 100 mm/uur kunnen verwerken. Het is dus inderdaad technisch mogelijk, maar voor Nederland is het niet zinvol. Het is niet alleen zeer kostbaar, maar zulke extreme buien treden echt heel zelden op een punt op. Er zijn kostenefficiëntere en effectievere oplossingen te bedenken.

Ons onderzoeksteam publiceerde onlangs een voorbeeldenboek waarin we dit demonstreren. We laten zien hoe een straat klimaatbestendig in te richten is, wat een dergelijke inrichting kost, en rekenen voor wat het oplevert, inclusief voorbeelden van recent uitgevoerde herinrichtingsprojecten. Eind 2016 volgt een vervolg met nog meer voorbeelden en gaan we dieper in op de andere baten van het klimaatbestendig inrichten. Met deze publicaties willen we gemeentes en uitvoerende partijen ondersteunen en er mede voor zorgen dat bij iedere ruimtelijke ontwikkeling, zoals de herinrichting van een straat, de renovatie van een gebouw of het bouwen van nieuwe woningen of kantoren direct en adequaat rekening kan worden gehouden met een extremer klimaat.

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
03 / mei
03 / mei

Logo

hva-urban-technology-logo