Column Walther Ploos van Amstel

Column Walther Ploos van Amstel

 

Column

Walther Ploos van Amstel

Mijn straat staat in de top tien! Maar er is geen reden voor feest. Wij staan namelijk op de achtste plaats van meest vervuilde straten van Nederland. 24 uur per dag rijden vrachtwagens langs mijn deur om marktkramen te bevoorraden, pakketjes van webwinkels te leveren en heel veel afval op te halen. Een prachtig plaatje als je net als ik veel van transport houdt. Mijn buren houden minder van transport. Zij klagen over de luchtkwaliteit, onveiligheid en de onbereikbaarheid van de buurt. Er is ook groeiende ergernis van de ondernemers. Hun klanten klagen… het is echt geen pretje om een pintje te pakken op het terras met dat ronkende verkeer.

Continuïteit in overheidsbeleid is een van de drie pijlers voor succesvolle stedelijke distributie, naast de slimme logistieke concepten én schone technologie. Alleen door gezamenlijke inspanning van overheid en bedrijfsleven kan een oplossing worden bereikt. Aan bedrijven ligt het niet: Zij willen absoluut werken aan een betere stedelijke distributie. Ze lopen echter vast op een gebrek aan aandacht en beleid bij de gemeenten. Door vaker met gemeenten om tafel te zitten wordt kennis over stedelijke distributie op het juiste moment meegenomen bij de beleidsbepaling en de gebiedsontwikkeling.

De politiek is wispelturig. Er zijn 1600 voorschriften in gemeenten van toepassing. Elke gemeente meet de effecten op de luchtkwaliteit, leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid dus anders. Als er nog meer regels komen, dan wordt stedelijke distributie onbetaalbaar voor bedrijven. Het MKB is dan het kind van de rekening. Dat is niet nodig als bedrijven en gemeenten samen de handen ineenslaan voor betere oplossingen. 

Die samenwerking zorgt ervoor dat onze steden, en niet in de laatste plaats mijn eigen straat leefbaar, gezond en goed beleverd te houden.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
01 / juni
01 / juni

Logo

hva-urban-technology-logo