Hoofdbeeld-ondertekening

HvA ondertekent Green DEAL voor uitstootvrije stadHvA ondertekent Green DEAL voor uitstootvrije stad


De stad uitstootvrij in 2025. Deze ambitie delen in totaal ruim 80 gemeenten, grote bedrijven en brancheorganisaties die deelnemen aan de zogenoemde ‘Green DEAL ZES (Zero Emissie Stadslogistiek) om schadelijke uitstoot door stadsdistributie terug te dringen. De Hogeschool van Amsterdam heeft zich vorige week als eerste onderwijsinstelling aangesloten bij deze samenwerking. Lector Walther Ploos van Amstel en directeur FS Harold Swartjes ondertekenden vrijdag 22 april de Green Deal ZES namens de Hogeschool van Amsterdam in de Amsterdam Arena.

De luchtkwaliteit in Nederlandse steden voldoet op meerdere plekken niet aan de Europese maatstaven. Er zitten gezondheidsrisico’s aan de hoge uitstoot van fijnstof en giftige stoffen. Daarnaast vraagt de klimaatverandering om het terugdringen van de CO2- uitstoot, het liefst naar nul.

UITSTOOTVRIJ DE BESTE OPTIE

Van deze noodzaak zijn niet alleen overheid en onderzoekers doordrongen, ook markpartijen scharen zich hier nu achter. Zij werken sinds een aantal jaar samen in ‘Green Deals’, om samen te bepalen welke oplossingen voorhanden zijn. De overheid heeft namelijk benadrukt dat de verduurzaming met name uit de samenleving zelf moeten komen. 

De Green Deal ZES, waar de HvA nu deel van uitmaakt, is een voorbeeld van zo’n samenwerking: naast het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en tientallen gemeenten, doet hieraan een groot aantal bedrijven mee, waaronder  Albert Heijn en HEMA. Het gezamenlijk doel: in 2025 moeten NOx, fijnstof en het geluid dat stadslogistiek veroorzaakt, zijn teruggebracht tot vrijwel nul.

DUURZAME INKOOP

De HvA doet mee aan de Green Deal ZES op twee gebieden: als publieke inkoper, en als onderzoekspartner. Ten eerste verduurzaamt de afdeling Facility Services de eigen inkoop door de vervoersstromen slimmer en schoner te organiseren. Leveringen worden zoveel mogelijk gebundeld, en er wordt waar mogelijk samengewerkt met lokale leveranciers. In de toekomst wordt mogelijk een centraal afleverpunt ingesteld, vanwaar e-cargobikes of elektrische wagentjes de leveringen naar de onderwijslocaties brengen.

ONDERZOEK VOOR SCHONER STADSTRANSPORT

De HvA doet daarnaast mee aan de deal vanuit het onderzoeksprogramma Urban Technology. De onderzoekers van HvA Urban Technology dragen bij aan slimmere en schonere stadslogistiek op verschillende gebieden. Zo gaan zij niet alleen voor de UvA en HvA, maar ook voor andere publieke inkopers na hoe die hun transport zo duurzaam mogelijk kunnen organiseren.

De onderzoekers adviseren ook vervoersbedrijven, gemeenten en bedrijven bij de overgang naar duurzaam vervoer. Zo doet Rutger van Beek onderzoek voor het gemeentelijk vervoersbedrijf  GVB bij het overstappen naar elektrische bussen

Daarnaast adviseren HvA-onderzoekers grote gemeenten en exploitanten bij de uitrol van een efficiënte laad-infrastructuur (elektrisch netwerk) in de stad ( IDOLAAD).

HvA-studenten werken tot slot samen met de onderzoekers van Urban Technology aan efficiëntere uitstootvrije voertuigen (elektrisch en waterstofceltechnologie).

OVER DE GREEN DEAL ZES

De Green Deal ZES is onlangs uitgeroepen tot de beste Green Deal, bij de Green Deal Awards 2016. Uitstootvrij is de beste optie, aldus de jury. De Green Deal ZES startte in 2014 met 54 partijen; ieder jaar is het aantal deelnemers verder uitgebreid. Kijk hier voor een overzicht van alle partners. 

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
Duurzame-inkoop
Onderzoek-Voor-Schoner-Stadstransport
Over-de-green-deal-zes
03 / mei
03 / mei

Logo

hva-urban-technology-logo