Hoofdbeeld Fabcity

Onderzoeksprogramma Urban Technology op FabcityOnderzoeksprogramma Urban Technology op FabCity


Sinds begin april is op de kop van het Java-eiland de FabCity Campus verrezen. Op 11 april openden burgermeester Eberhart van der Laan en minister Jett Bussemaker met enthousiasme de campus. “To dream, to build, to explore and to imagine”, zoals Jett Bussemaker FabCity omschreef. Vierhonderd jonge studenten, professionals en kunstenaars bouwen hier van april tot eind juni 2016 een zelfvoorzienende stad, waarin ze werken, wonen, creëren, optreden, onderzoeken en oplossingen presenteren voor de hedendaagse, stedelijke vraagstukken.

Plastic Fabriek

Het onderzoeksprogramma Urban Technology is betrokken bij de FabCity Campus. In het hart van de campus, bouwt Urban Factory een Plastic Fabriek in samenwerking met WastedLab, Pakhuis de Zwijger en Stadsdeel Oost. Dit is het tijdelijke grondstoffencentrum. Hier worden afvalstoffen verzameld, gescheiden en gereed gemaakt om vervolgens opnieuw tot nieuwe producten gebruikt te worden. Een groep studenten van Innovatielab en afstudeerders van Product Design en Bouwkunde gaan hiermee aan de slag. Met het materiaal dat in de Plastic Fabriek verwerkt wordt, kunnen ze nieuwe producten ontwerpen en fabriceren door middel van 3D printen.

3D printen voor het Landscape House

Op de FabCity Campus staat dan ook een grote 3D printer van de BAM. Studenten van de afstudeerateliers Circular City Metabolism en Material World werken hier samen met de BAM en Universe Architecture aan het ontwikkelen van prototypes voor het ‘Landscape House’. Het Landscape House is ontworpen vanuit de gedachte dat een gebouw als een landschap kan zijn. 3D-printen bleek een zeer geschikte methode voor de complexe krommingen die in het ontwerp zitten.

Studenten hebben onderzoek gedaan naar de toepassingen van gerecyclede kunststoffen in de bouw en zijn erachter gekomen dat dit onderwerp eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. Momenteel richten zij zich op het ontwikkelen van 3D geprinte dubbel gekromde wandpanelen uit gerecyclede polyethyleentereftalaat (ofwel gerecyclede petflessen). Verder werken ze aan betonnen gevelplaten en de wijze waarop deze bevestigd kunnen worden aan de constructie. Zij maken daarbij gebruik van recyclebaar beton, dat bestaat uit zand en andere materialen met een magnesiumverbinding.

Het Wikkelhuis

Ook werken studenten Built Environment uit eerder genoemde afstudeerateliers de komende weken regelmatig in en aan het Wikkelhuis van Fiction Factory.

Ze ontwikkelen voor dit wikkelhuis een modulair gevelsysteem van materialen afkomstig uit de Amsterdamse afvalstroom. Zij hebben onderzocht welke materialen uit deze afvalstroom geschikt zijn om mee te werken. Dit blijken plastic en kartonnen kokers te zijn. Zij zoeken nu uit hoe ze karton weerbestendig kunnen maken én hoe ze gerecycled plastic kunnen printen. Verder wordt binnen een afstudeerproject gericht op de ontwikkeling van een biobased kunststof gevelbekleding voor het wikkelhuis.

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
Burgemeester Van der Laan feliciteerde Amsterdam
met het binnenhalen van de Innovatie Award (innovatiehoofdstad
van Europa) en noemde Fab City hét platform voor innovatie.
Fabcity
Fabcity
Fabcity
Fabcity
03 / mei
03 / mei

Logo

hva-urban-technology-logo