Oplaaddata Amsterdam-01

Nieuw onderzoek hva naar laadgedrag en laadinfrastructuur en oplaaddata amsterdam als eerste ter wereld geanalyseerd

 

Nieuwsberichten

 

Oplaaddata Amsterdam geanalyseerd en nieuw onderzoek naar EV-laadinfrastructuur

Met ruim 1100 oplaadpunten is Amsterdam momenteel wereldwijd koploper op het gebied van elektrisch rijden. In 2018 moet het netwerk zijn uitgebreid naar 4000 oplaadpunten. De HvA analyseert voor de gemeente Amsterdam de laaddata van deze oplaadpunten. Om het onderzoek naar de optimalisatie van EV-laadinfrastructuur verder uit te breiden heeft het ‘nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek’ (SiA) het onderzoeksprogramma Urban Technology van de HvA financiële steun toegekend.

Oplaaddata amsterdam als eerste ter wereld geanalyseerd

De data zijn door de HvA verzameld vanaf het moment dat de eerste laadpaal de grond inging. Het analyseren van de data werkt als volgt: de laadpalen sturen data naar bijvoorbeeld laadpaalexploitant Nuon, zoals het tijdstip van aan- en afkoppelen van een auto, de geladen kWh’s en de RFID-code van de gebruikte laadpas. Vervolgens verwerken de HvA-onderzoekers deze ruwe data tot inzichtelijke rapportages.

De gemeente ontvangt elke maand een update van de HvA. Beleidsmedewerkers kunnen hiermee tot op straatniveau zien hoe vaak en op welke manier een laadpaal wordt gebruikt, en wanneer. Zo zijn er de ‘pillow chargers’, bewoners die ’s nachts laden, en de ‘work loaders’, die overdag laden tijdens werk. De gemeente kan zo bijvoorbeeld direct nagaan hoe deze twee laders goed verdeeld kunnen worden over bestaande en nieuwe oplaadpunten.

Uitbreiding onderzoek ev-laadinfrastructuur

De HvA is trots op de toekenning van de SiA-RAAK PRO gelden voor het onderzoek naar voorspel- en simulatiemodellen gericht op het laadgedrag van elektrisch rijders en de uitrol van de EV-laadinfrastructuur. Samen met meer dan 20 ketenparters, waaronder de vier grootste Nederlandse gemeenten, zal de komende vier jaar worden gewerkt aan de verbetering en effectiviteit van de laadinfrastructuur in Nederland.

Voor meer informatie over het onderzoek naar EV-laadinfrastructuur kunt u contact opnemen met projectmanager E-mobility Simone Maase: s.j.f.m.maase@hva.nl - 0621156292

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
 
01 / juni
01 / juni

Logo

hva-urban-technology-logo